Spørgsmål og svar:
 

Her på siden kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, som vi igennem tiderne har fået fra vore kunder.
Finder du ikke det svar du leder efter, skal du blot ringe til os på tlf. 7660 8822 eller sende os en mail på post@inpro.dk

 

Må natursten højtrykrenses?

Det vil sikkert sjældent blive nødvendigt, men alle vore natursten kan uden problemer højtrykrenses.
Faktisk er det sådan, at de fleste af vore sandsten og granitter, allerede er højtryksrensede i stenbruddet, for at give flisen en større blødhed og komfort.
Du spørger sikkert, fordi du har hørt at betonsten tager skade af en højtrykrensning. Det er en helt anden sag, men korrekt.

 

Hvordan skal vi opbygge vores bund før vi lægger sandsten?
Uanset om det er granit, skifer, travertin eller sandsten, så er opbygningen den samme.
Bunden skal opbygges på samme måde som hvis du havde valgt betonsten.
Dog er det sådan, at vi anbefaler at bruge stenmel til det øverste 2 cm afretningslag. Stenmel stabiliserer stenene bedre, og dræner vandet bedre end sand. Ligeledes trænger stenmel bedre ind under fliserne, hvis der skulle være en "lomme".

I de første par uger efter nedlægning, er det en god idé at vande stenene. Dermed får man stenmelet godt ned bag fliserne, og giver stabilitet.

 

Er 3 cm tykkelse på en granit virkelig nok til gangarealer ?

Ja. 3 cm til gangarealer, og 5 cm til almindelige kørearealer.
En 3 cm natursten er typisk lige så stærk som en 5 cm betonsten.

Men husk, at en flise aldrig er stærkere end det underlag den ligger på. Så vær omhyggelig og påpasselig med forarbejdet.

 

Nu har vi fået lagt vore smukke sandsten. Skal vi gøre noget med overfladebehandling?

Generelt må svaret være nej.
Når vi er udendørs, og solen bager fra en skyfri himmel, så vil effekten af en overfladebehandling kun vare kort. 

Nogle gange kan det dog være en god idé hvis man ønsker farven mørkere. Så kan man med fordel overfladebehandle med Platinum Wet. F.eks. hvis man ønsker en antracitgrå skifer skal være sort.

 

Tåler natursten algefjerner?
Ingen problemer.
Sprøjt algefjerner i passende blanding ud over fliserne. Vent til næste regnbyge, så er fliserne pæne igen.

Alger kan være svære at undgå. Især i områder med meget beplantning. Og alger har det som med kalk i brusenichen. Det hænger på alle vandrette flader. Uanset materialet.
Generelt må man ikke bruge syre på nogen former for natursten.

 

Må vi vibrere vores Borgsten ?

Ja. Med forsigtighed. Men der skal monteres en gummimåtte på vibratoren, og fliserne på ikke være større end f.eks 15 x 60 / 20 x 40. Vore storformat fliser må ikke vibreres. Borgsten har en meget høj styrke.

Vi kan ikke garantere, at der ikke vil knække en enkelt flise, da man ikke kan lave kvalitetskontrol på hver enkelt flise. En flise kan have en svaghed uden man kan se den.

 

Vi har købt nogle af jeres grovkløvede Mont Blanc skifer. Der er da noget forskel i tykkelsen. Anlægsgartneren siger at det tager længere tid at lægge fliserne.

Ja. Det kan være en udfordring for en dansk anlægsgartner, som udelukkende har arbejdet med betonsten.

Men vi bliver nød til at forholde os til virkeligheden. Man kan ikke både få rustikke løsninger og lige fliser. Det giver ingen mening.

Og i stedet for at anlægsgartneren ser problemer, så bør han i stedet tænke "hvor bliver det her spændende ". Endelig en mulighed for at lave en løsning for kunden, hvor det er interessant at sætte sit "visitkort".

En Mont Blanc skifer er grovkløvet. Den overflade man ser, er ikke bearbejdet. Det er netop dét der gør skiferen helt unik, med et spændende spil og rustikhed fra flise til flise. Det betyder naturligvis, at tykkelsen på fliserne vil variere. Typisk +/- 3 mm.

Derfor gør man følgende ved nedlægning:
Åbn alle pallekasser. Start med den tykkeste flise, og bliv ved med at tage den tykkeste flise. 

Dermed er man fri for at regulere højden på underlaget for hver enkelt flise. At der så måske er 3 mm i forskel på højden fra den ene ende til den anden er som regel helt uden betydning.

 

Der findes nogle nye fugetyper på markedet, hvad mener Inpro A/S om dem?

Vi har ingen mening om disse fugetyper.
Da vi kun ønsker, at vore kunder får gode oplevelser, har vi indtil videre valgt ikke at sælge disse produkter. Det betyder ikke, at produkterne ikke kan være rigtig gode. Vi har blot valgt at lade markedet teste, før vi har en holdning.

Derfor anbefaler vi den sikre løsning, nemlig stenmel.

 

Kan vi være sikre på, at alle sten i jeres sortiment er frostsikre.
Svaret er JA.
Hos Inpro A/S er natursten ikke en døgnflue. Vi elsker natursten, og elsker at arbejde med dem. Vi ved også, at vi skal sælge kvalitet. Ellers har vi ingen forretning om 10 år.

Vi har i de fleste tilfælde arbejdet med vore stenbrud gennem mange år. Vi kender vore leverandører, og de kender os. De kender kvalitetskravene hvis de ønsker at levere natursten til Inpro A/S

Men. Dermed ikke være sagt, at der ikke kan være en flise blandt mange, som er frostsprængt efter en lang og hård vinter. Når man producerer betonsten, så kan man styre nogle processer i produktionen.

Natursten er noget andet, Det er bl.a. derfor natursten giver nogle andre oplevelser. Nogle oplevelser som intet menneske eller produktion kan producere. Råmaterialet er produceret af naturen gennem millioner af år. Denne proces kan man ikke styre. Man kan lave kontroller og tests, men ikke kontrollere hver enkelt sten. Så det må være en risiko man må løbe. Uanset hvor lille den er.

 

Vi skal i gang med at lave ny indkørsel. Vi har et ønske om store sten. Måske 100 x 100. Hvad mener I ?

Der er flere faktorer man skal tænke på.
Store fliser sætter større krav til underlaget. En indkørsel bliver udsat for store belastninger. Et bilhjul kan nemt trykke 500 kg. Er underlaget ikke 100% stabilt og lige, vil en stor flise nemmere vippe end mindre sten. 
Normalt anbefaler vi en tykkelse på 5 cm på fliser til indkørsel ( normal trafik ). Men bliver fliserne i den størrelse som i påtænker, så skal tykkelsen være større.

 

Nogle af vore venner har indiske sandsten. De smuldrer. Er det normalt?
Som med alle andre byggematerialer, så sælges der også natursten fra salgssteder, som ikke har den store viden om hvad f.eks en sandsten er. Hvilke krav man skal sætte til materialet og til sine leverandører.
Det er ærgeligt. For naturstenene, for kunden og for branchen generelt.

Det er ikke normalt at f.eks. indiske sandsten skal smuldre.

Sørg for at handle hos professionelle udbydere. Af virksomheder der har deres moral i orden, og som ikke bare tænker på at sælge billige engangspartier.

 

Hvad siger vore kunder ? Se mere her >>>

 

 

 

Til forsiden
Sitemap
Udskriv
hair bundles